Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Betere Acoustiek

[september 2012] 
[in onze voormalige ruimte aan de Theseusstraat 19]

Gelukkig.., eindelijk dan: Door geluidabsorberende panelen op te hangen klinkt de ruimte tenminste als een gestoffeerde ruimte en lijkt het minder druk als er meerdere gesprekken gevoerd worden.

Het was eigenlijk best wel indrukwekkend wat voor effect deze panelen hadden op de akoestiek van de ruimte. Terwijl we ze aan ’t ophangen waren – (5 stuks) van slechts zo’n 2/3 vierkante meter per stuk – hoorden we het steeds beter worden.

Interessant is dat je dus niet eens de hele ruimte hoeft te bekleden met dergelijke panelen voor een gewenst effect, terwijl de hoge ruimte nog relatief veel harde oppervlakken kent.
Uitleg: (stem-)Geluid weerkaatst, vooral in een hoge ruimte, normaal gesproken meerdere malen van oppervlak naar oppervlak om dan pas weer terug te keren naar de hoorder. Als het geluid dan op z’n weg slechts één keer zo’n paneel tegen komt is dat genoeg. Daar stopt de weerkaatsing.

Overigens zijn de panelen best wel eenvoudig: Slechts een drager, een 12 mm dikke multiplex plank waaraan ‘ie wordt opgehangen en daarop geplakt een stevige soort schuimrubber (zwart, 50 mm) dat vervolgens bekleed is met makkelijk te spannen (stretch) speakerdoek (d.m.v. nieten).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: